علت زرد شدن ناخن دست و پا چیست؟
علت علمی زرد شدن ناخن دست و پا چیست با عواملی که باعث تغییر رنگ ناخن شصت پا با دلیلی بهداشتی را می خوانید.
علت زرد شدن ناخن دست و پا چیست؟
احتمالا زردی ناخن های پا فقط هنگامی که صندل جلو باز پوشیده ایم برایمان اهمیت پیدا میکند که به راحتی آن را با لاک ناخن میپوشانیم. اما این موضوع بسیار فراتر از یک مسئله ی مربوط به زیبایی است ، زرد بودن ناخن ها نشان دهنده ی وجود یک مشکل در بدن است. اغلب مواقع ناخن های زرد پا، خطر بزرگی برای سلامتیتان محسوب نمیشوند اما از آنجا که میتوانند ناشی از قارچ و بیماری های دیگر ایجاد شده باشند بهتر است توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرند. در این مقاله برخی از دلایل زرد شدن ناخن ها و روش های درمان آن را با هم میخوانیم.
قارچ ناخن (اونیکومایکوزیس)
شایع ترین دلیل زرد شدن ناخن های پا ، قارچ ناخن است که با عنوان علمی اونیکومایکوزیس شناخته میشود ، شما ممکن است از طریق یک زخم که در کنار یا زیر ناخنتان قرار گرفته به این قارچ مبتلا شوید. همچنین پوشیدن کفش های تنگ و عرق کرده، پابرهنه راه رفتن در مناطق مرطوب از قبیل رختکن و استخر و یا ورزش روی ابتلا به این قارچ تاثیر گذار هستند. این نوع قارچ ناخن به ندرت با نسخه های درمان خانگی برطرف میشود ، زیرا برای رفع آن باید چندین ماه نسخه ها و لاک های دارویی استفاده کنید. البته همه ی قارچ های ناخن باعث ایجاد زردی کامل در ناخن ها نمیشوند، برخی از آنها که بیشتر در بین ورزشکاران شایع هستند ، میتوانند باعث ایجاد لکه ها و رگه های زرد رنگ نیز شوند. قارچ در ناخن پا بصورت هاله ای از رنگ های زرد، سفید و قهوه ای مایل به زرد مشاهده میشود، ممکن است لبه ی ناخن ها از بستر خود بلند شده و درد و التهاب را به دنبال داشته باشند. عفونت کاندیدا به حدی شبیه به قارچ ناخن پا است که برای تشخیص آن به آزمایش نیاز خواهید داشت. این بیماری ابتدا بافت نرم اطراف ناخن را هدف قرار داده و باعث قرمز شدن آن میشود، سپس به داخل ناخن نفوذ کرده و تغییر رنگ زرد، سفید و قهوه ای را به همراه خواهد داشت که در نهایت میتواند حتی منجر به شکافتن ناخن و از بین رفتن آن شود.
لاک ناخن
استفاده ی مداوم از لاک های ناخن در طیف رنگی قرمز و نارنجی، خصوصا در قسمت های بالای ناخن، میتوانند باعث ایجاد زردی در آنها شوند که با کمک هیچ پاک کننده ای پاک نمیشوند. اما میتوانید با خیساندن طولانی مدت یک پنبه در استون این لکه ها را از بین برد. استون یک حلال قدرتمند و ماده ای موثر برای پاک کردن لاک ناخن است برای محافظت از پوست خود در برابر این ماده ی شیمیایی بهتر است پوست اطراف ناخن را با وازلین بپوشانید. همچنین میتوانید روی سطح لکه دار ناخن را لاک بزنید و دوباره سریعا پاک کنید تا لکه های قبلی نیز ناپدید شوند.
پسوریازیس ناخن
80 تا 90 درصد افراد مبتلا به پسوریازیس یا همان بیماری صدفک به پسوریازیس ناخن هم مبتلا میشوند ، این افراد معمولا ناخن های ضخیمی دارند که لبه های ناخن را از بستر خود بالاتر برده که باعث ایجاد درد میشوند. اگر علت ایجاد این مشکل واقعا بیماری پسوریازیس باشد درمان های سیستمیک میتوانند به درمان آن کمک کنند اما اگر داروهای مربوط به پسوریازیس هم به بهبود وضع ناخن ها کمک نکرد، تجویز و تزریق کورتیکواستروئیدها یا کرم های رتینوئیدی برای ناخن میتواند مفید واقع شود. پزشکان پیشنهاد میدهند با کوتاه نگه داشتن و عدم ضربه به ناخن ها از آنها مراقبت کرده و حتما به پزشک متخصص پوست خود مراجعه کنید، زیرا عوارض بیماری پسوریازیس به هیچ وجه با درمان های غیر پزشکی قابل برطرف شدن نیست.
بیماری ناخن شاخ قوچی (اونیکوگریفوزیس)
این بیماری نوعی اختلال در رشد صفحات ناخن میباشد که باعث رشد ناخن هایی شبیه شاخ قوچ میشود. این ناخن ها ظاهری مات و قهوه ای دارند و به مرور ضخیم و بسیار بلند و دارای انحنای بیش از حد میشوند. با تحقیق درباره ی این بیماری به تصاویر ترسناکی برخواهید خورد که اگر آن را درمان نکنید بعید نیست به سرنوشت آنها مبتلا شوید. در صورت عدم درمان حتی ممکن است قارچ و عفونت های دیگری نیز ناخن ها را تحت تاثیر خود قرار دهند. این اختلال ارثی است و افرادی که مشکل گردش خون، دیابت و پسوریازیس دارند و یا افرادی که بهداشت ناخن های پا را رعایت نمیکنند بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند. درمان اولیه ی این بیماری بیشتر بر روی کاهش ضخامت و انحنای ناخن ها متمرکز است که به ابزار مختلفی نیاز دارد، همچنین برای نرم شدن صفحات ناخن از درمان های موضعی نیز استفاده میشود.
سندروم ناخن زرد
سندروم ناخن زرد یک اختلال بسیار نادر میباشد و در دنیا تنها 400 مورد از آن گزارش شده است ، این اختلال اغلب برای افراد بالای 50 سال اتفاق می افتد اما گاهی جوانان را نیز درگیر میکند. این سندروم از طریق علائمی چون زرد بودن ناخن ها، ورم غدد لنفاوی و مشکلات تنفسی تشخیص داده میشود. رنگ ناخن ها در این اختلال از زرد کمرنگ تا سبز متغیر است و ضخامت ناخن ها دو برابر ضخامت نرمال اما نرم میباشد. همچنین رشد ناخن متوقف شده و با ناپدید شدن کوتیکول ناخن کم کم از بستر خود جدا میشود. افراد مبتلا به این اختلال نادر و دردناک بیشتر در معرض ابتلا به قارچ ناخن قرار دارند ، البته این سندروم فقط ناخن ها را درگیر نکرده و بر روی غدد لنفاوی و تنفس نیز تاثیرات منفی دارد. درمان سایر این علائم به رفع زردی ناخن و بهبود وضعیت کلی آن نیز کمک میکند. در صورت ابتلا به قارچ قرص ها و لاک های ضد قارچ، کورتیکواستروئیدها و قرص ویتامین ای تجویز میشوند که به بهبود وضعیت ظاهری آن کمک میکنند.
پیری
زرد شدن ، تغییر شکل و ضخامت ناخنهای دست و پا میتوانند ناشی از پیری باشند. این تغییرات در اثر گذر عمر، کاملا طبیعی بوده و به درمان احتیاج ندارند. با این حال اگر مشکوک هستید (یا میدانید) که یک بیماری زمینه ای دارید برای رفع این مشکل به پزشک مراجعه کنید تا از عوارض جدی آن در حذر باشید.
چگونه از زرد شدن ناخن های پا جلوگیری کنیم؟
● در وهله ی اول بهتر است در بهداشت ناخن های پا بکوشید تا از انواع بیماری های قارچی و عفونتی دور بمانید.
● ناخن های پا را کوتاه نگه دارید، زیرا ناخن ها هر چقدر بلندتر باشند بیشتر در معرض شکستگی و آسیب قرار میگیرند.
● هنگام کوتاه کردن ناخن ها دقت کنید زیاد لبه ی ناخن ها را کوتاه نکنید، گرد کردن بیش از حد لبه ی ناخن ها ممکن است باعث نفوذ آنها به داخل پوست و ایجاد مشکلات دردناک شود.
● درست کوتاه کردن ناخن های ضخیم ممکن است دردناک و سخت باشد، لذا قبل از کوتاه کردن ناخن ها، پاهایتان را به مدت 15 دقیقه با آب نمک پاشویه کنید.
● در مکان های عمومی مرطوب مانند استخر، رختکن وغیره، دمپایی بپوشید تا به قارچ های مربوط به ناخن پا مبتلا نشوید.
● اگر در ناخن یا پوست اطراف ناخن هایتان دارای قرمزی، درد، چرک و مشکلات نگران کننده ی دیگری هستید حتما آن را با پزشک خود درمیان بگذارید تا امکان وجود بیماری های زمینه مانند دیابت بررسی شود.